Ga naar de inhoud

Verkenning ‘Bewegen op het werk’

Negen miljoen Nederlanders brengen veel tijd op hun werk door. Veel van hen bewegen te weinig. Dat maakt het interessant om te kijken hoe we werknemers tijdens hun werkdag meer in beweging kunnen krijgen. Onderzoekers van het Mulier Instituut gaan nu verkennen wat vanuit de literatuur al bekend is over ‘Bewegen op het werk’, welke onderzoeken er op dit thema lopen en welke kennis ontbreekt.  

Beweegrichtlijnen: stevige ambitie

Het doel van de overheid is dat in 2040 75 procent van de Nederlandse bevolking de beweegrichtlijnen haalt. De beweegrichtlijnen schrijven 2,5 uur per week matig intensief bewegen en twee keer per week kracht- en spierversterkende activiteiten voor. Ondanks alle inspanningen steeg het aandeel Nederlanders dat aan de beweegrichtlijnen voldeed niet veel: van 40 naar 45 procent tussen 2001 en 2023. Naar 75 procent is dus nog een lange weg te gaan.

Gemiddeld 8,7 uur per dag zitten

Verder blijkt uit onderzoek van TNO dat werkende Nederlanders in 2023 gemiddeld 8,7 uur per dag zaten. Zowel lang zitten als fysieke inactiviteit hebben negatieve gevolgen voor onze gezondheid. De werkplek is dus een logische plek om hier aandacht aan te besteden. Nederland telt namelijk zo’n 9 miljoen werkenden die gemiddeld ongeveer 32 uur per week werken.

Bewegen in een werkdag integreren

De beweegrichtlijnen worden voor die grote groep Nederlanders misschien wat beter haalbaar als je meer (sportief) bewegen en minder zitten in een werkdag kunt integreren. Met het onderzoek dat we nu starten, kunnen we bepalen hoe wij als Mulier Instituut kunnen bijdragen aan verder onderzoek op het thema ‘Bewegen op het werk’.

Gezondheidsbevordering op het werk

Onderzoeker Denise Smit is onlangs gepromoveerd op haar proefschrift over een integrale aanpak voor gezondheidsbevordering op het werk. Deze verkenning van het onderwerp ‘Bewegen op het werk’ geeft hier een mooi vervolg aan.

Meer nieuws over dit thema

Sporten en bewegen met een chronische aandoening: belangrijk, maar uitdagend 

Sporten en bewegen is goed voor de gezondheid van mensen met een chronische aandoening. Een grote meerderheid van deze mensen geeft dat zelf ook aan. Maar veel van hen ervaren belemmeringen om te gaan sporten en bewegen.

Ondersteuning bij erkenning interventies

Overheden en andere organisaties zetten sport- en beweeginterventies in om sporten en bewegen te stimuleren en de gezondheid van inwoners te bevorderen. Wij ondersteunen verschillende interventie-eigenaren binnen het Erkenningstraject Interventies.

Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid

Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.