Urban sports leveren Rotterdamse sporters nieuwe vrienden en zelfvertrouwen op
Urban sports, zoals skateboarden, 3×3-basketbal en straatvoetbal, hebben veel waarde voor de beoefenaars. Door hun sport maken ze onder andere nieuwe vrienden en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut naar de ervaren maatschappelijke impact van urban sports in de gemeente Rotterdam.
Urban sporters ervaren meer impact dan reguliere sporters
We vroegen zowel urban als reguliere sporters naar de impact die zij van hun sport ervaren. Daarbij gaat het om sociale, emotionele, persoonlijke, financiële, intellectuele en fysieke impact. Urban sporters ervaren op de meeste van deze aspecten meer impact dan reguliere sporters.
Hechte communities en nieuwe vriendschappen
Urban sporters ervaren vooral een sterke impact op verschillende sociale aspecten. Ze vertellen over het opbouwen van vriendschappen en spreken van respectvolle en hechte communities.
Mentaal welzijn en zelfvertrouwen
Urban sporters ervaren ook impact op persoonlijke en emotionele aspecten door het beoefenen van hun sport. Het helpt ze bijvoorbeeld mentaal in balans te blijven, vergroot hun zelfvertrouwen en leert ze doelen stellen.
Onderzoek via vragenlijsten en stadswandelingen
We hebben vragenlijsten uitgezet onder urban sporters en reguliere sporters van 16-30 jaar. Daarnaast organiseerden we stadswandelingen met zes urban sporters. Daarbij liepen we een dagdeel mee met de sporters en bezochten we samen verschillende (urban) sportlocaties.
“Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk urban sports zijn. Urban sports hebben een positieve impact op Rotterdamse jongeren en jongvolwassenen en daarmee op onze samenleving. Niet voor niets zet Rotterdam daarom in op deze sporten, bijvoorbeeld via onze Urban Sports Agenda. Als stad kiezen we ervoor om de impact van urban sports nog groter te maken.”
Faouzi Achbar, wethouder Rotterdam
Meer nieuws over dit thema

Sportpark- en verenigingsmanagers verbeteren samenwerking en gebruik van sportaccommodaties
Sportparkmanagers zorgen vooral voor een betere benutting van sportaccommodaties. Verenigingsmanagers versterken met name de interne bedrijfsvoering van hun club.

Minder Nederlanders gaan wel eens zwemmen
In 2024 zwom de helft van de Nederlanders wel eens (54 procent). In 2019 was dat nog 70 %. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder Nederlanders vanaf 16 jaar.

Aantal gemeenten dat schoolzwemmen aanbiedt of ondersteunt, daalt verder
Steeds minder gemeenten bieden schoolzwemmen. In 2020 ondersteunde een derde van de gemeenten schoolzwemmen, vier jaar later is dat percentage onder een kwart gedaald (23 procent).