Ga naar de inhoud

‘Te duur’ meest genoemde reden om sportlidmaatschap op te zeggen

De meest genoemde reden dat Nederlanders lidmaatschappen van fitnessaanbieders en sportverenigingen opzeggen, is dat ze die te duur vinden. Dat noemen ze in 2024 vaker als reden om hun lidmaatschap van een sportvereniging op te zeggen dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit het onderzoek van het Mulier Instituut.

Het aantal huishoudens waarin sportlidmaatschappen zijn beëindigd (16%), is in 2024 vergelijkbaar met voorgaande jaren. In ongeveer een derde van die huishoudens wordt het lidmaatschap als te duur ervaren.

Sportlidmaatschap vooral te duur voor huishoudens met lager inkomen

Mensen uit huishoudens met een benedenmodaal inkomen noemen ‘te duur’ vaker als opzegreden van een lidmaatschap van een fitnessaanbieder dan mensen uit huishoudens met een bovenmodaal inkomen (41% vs. 26%). Voor lidmaatschappen van sportverenigingen geldt dat ook, maar iets minder sterk (39% vs. 31%).

De mate waarin mensen een lidmaatschap als ‘te duur’ ervaren, hangt samen met verschillende dingen:

  • het besteedbaar inkomen;
  • de prijs;
  • de inzet als vrijwilliger (bij sportverenigingen);
  • de waarde van het lidmaatschap: de prijs is wat je betaalt, de waarde is wat je krijgt.

Ruim een derde van de Nederlanders vindt sportkosten bezwaarlijk

37 procent van de Nederlanders vindt de kosten die verbonden zijn aan sport bezwaarlijk. Dit betreft alle sportkosten, zoals een lidmaatschap, kleding en attributen. In 2023 was dit beeld hetzelfde. In 2021 en 2019 lag dit aandeel lager (beide jaren 30%).

Mensen uit een huishouden met een benedenmodaal inkomen vinden de sportkosten vaker een bezwaar dan mensen uit een huishouden met een bovenmodaal inkomen (57% vs. 28%). Sporters en niet-sporters verschillen niet veel in de mate waarin ze sportkosten als bezwaarlijk ervaren (36% vs. 39%).

Bijna 3 op de 10 niet-sporters zouden gaan sporten als het gratis was

We hebben mensen ook gevraagd of ze zouden gaan sporten als al het sportaanbod gratis was. 28 procent van de niet-sporters geeft aan dat ze dan wel zouden sporten. Het merendeel van de niet-sporters zou ook niet sporten als het gratis was: zij ervaren andere drempels. In 2023 zagen we hetzelfde beeld.

Informatie over opzeggen sportlidmaatschappen

We hebben een vragenlijst uitgezet onder een representatieve steekproef van 1.511 Nederlanders van 16 t/m 79 jaar. Dat deden we via het Ipsos Online Access Panel. Mensen vulden de vragenlijst in tussen 25 april en 13 mei 2024.

Gerelateerd nieuws

Druk op sportaccommodaties neemt sterk toe, wel grote regionale verschillen 

De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren toenemen. Dat betekent een grotere druk op sportvoorzieningen. De ambities van NOC*NSF om meer mensen te laten sporten, vragen nog eens om extra sportruimte.

Buurtsportcoach Plus moet zorgen voor meer beweging

Deelnemers aan de pilot Buurtsportcoach Plus willen bewegen een stevigere rol geven in de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De BSC Plus kan ervoor zorgen dat deelnemers al tijdens het GLI-traject in beweging komen én blijven.

Esporters gebruiken vooral cafeïne om prestaties te verbeteren

Om beter te presteren gebruiken drie op de vier Nederlandse esporters wel eens prestatiebevorderende middelen. Vooral dranken of supplementen met cafeïne zijn populair. Het gebruik van bijvoorbeeld ADHD-medicatie en drugs ligt een stuk lager.