Ga naar de inhoud

Sportlijst Richtlijn Sportdeelname Onderzoek aangepast

Veel gemeenten gebruiken de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO) om de sportdeelname in hun gemeente in kaart te brengen. De codelijst – de lijst met sporten waaruit mensen kunnen kiezen – is nu aangepast.

Wat is er veranderd?

De belangrijkste veranderingen betreffen het toevoegen van opkomende sporten, zoals padel en freerunning. Daarnaast zijn drie denksporten samengevat in een algemene code en moeten judoërs voortaan kiezen voor het antwoord vechtsporten. Het uitgangspunt van de aanpassingen is steeds dat deze geen invloed hebben op het percentage mensen dat aangeeft te sporten.

Wat betekent dit voor gemeenten?

Het advies aan gemeenten is om de nieuwe codelijst te hanteren bij volgende onderzoeken. Uit onderzoek is gebleken dat dit geen invloed heeft op het percentage sporters.

Over de RSO

De RSO is de meest gebruikte methode bij sportonderzoek in gemeenten. Ook de Sportdeelname Index van NOC*NSF en de Vrijetijdsomnibus van het CBS maken er gebruik van. Het doel van de RSO is om onderzoek naar sportdeelname te standaardiseren, zodat de resultaten onderling vergelijkbaar zijn. Het platform sportdeelname beheert de RSO. Het Mulier Instituut beheert dit platform.

Gemeenten kunnen bij diverse aanbieders terecht voor RSO-onderzoek (waaronder het Mulier Instituut, maar ook bijvoorbeeld NOC*NSF).

Gerelateerd nieuws

Vrijwilligerswerk in de sport: minder animo voor structurele taken, meer voor incidentele

Er is een verschuiving zichtbaar in het type vrijwilligerstaken dat Nederlanders doen in de sport. Het aandeel vrijwilligers voor structurele taken neemt af, zoals bestuursfuncties. Het aandeel dat incidentele vrijwilligerstaken doet, is stabiel of groeit zelfs.

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks

38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.

Nederlandse sportaccommodaties nog lang niet voor iedereen toegankelijk

Voor mensen met een beperking zijn er nog steeds barrières om te sporten en bewegen. Bijna de helft van de gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen over de toegankelijkheid van sportaccommodaties.