Ga naar de inhoud

Sportlijst Richtlijn Sportdeelname Onderzoek aangepast

Veel gemeenten gebruiken de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO) om de sportdeelname in hun gemeente in kaart te brengen. De codelijst – de lijst met sporten waaruit mensen kunnen kiezen – is nu aangepast.

Wat is er veranderd?

De belangrijkste veranderingen betreffen het toevoegen van opkomende sporten, zoals padel en freerunning. Daarnaast zijn drie denksporten samengevat in een algemene code en moeten judoërs voortaan kiezen voor het antwoord vechtsporten. Het uitgangspunt van de aanpassingen is steeds dat deze geen invloed hebben op het percentage mensen dat aangeeft te sporten.

Wat betekent dit voor gemeenten?

Het advies aan gemeenten is om de nieuwe codelijst te hanteren bij volgende onderzoeken. Uit onderzoek is gebleken dat dit geen invloed heeft op het percentage sporters.

Over de RSO

De RSO is de meest gebruikte methode bij sportonderzoek in gemeenten. Ook de Sportdeelname Index van NOC*NSF en de Vrijetijdsomnibus van het CBS maken er gebruik van. Het doel van de RSO is om onderzoek naar sportdeelname te standaardiseren, zodat de resultaten onderling vergelijkbaar zijn. Het platform sportdeelname beheert de RSO. Het Mulier Instituut beheert dit platform.

Gemeenten kunnen bij diverse aanbieders terecht voor RSO-onderzoek (waaronder het Mulier Instituut, maar ook bijvoorbeeld NOC*NSF).

Meer nieuws over dit thema

Populariteit gaming onder Nederlanders blijft groeien

Gaming neemt een steeds grotere plaats in binnen de Nederlandse samenleving. In 2024 speelt meer dan een kwart (27%) van de volwassen Nederlanders wel eens langdurige (online) games. In 2019 was dat nog een op de vijf (18%).

Vooral persoonlijke redenen bepalen of mensen wel of niet sporten

Motieven en belemmeringen voor sportieve activiteiten zijn vooral persoonlijk van aard. Veel hangt af van geleidelijk gegroeide sportieve gewoonten die vanzelfsprekend zijn geworden.

Steeds meer gemeenten voeren fietsprogramma Doortrappen uit om ouderen veilig te laten fietsen

Steeds meer gemeenten voeren het fietsprogramma Doortrappen uit. Nu is het belangrijk dat het programma in gemeentelijk beleid vastligt. En aandacht is voor het bereiken van ouderen die nog minder actief zijn.