Ga naar de inhoud

Sportakkoord II: samenwerken om het fundament van de sport te versterken

Sportakkoord II is nu een jaar onderweg. In dit jaar is de uitvoering gestart, zijn netwerken verder uitgebouwd, wordt de clubondersteuning verbeterd en zijn veel gemeenten aan de slag gegaan met het thema sociaal veilige sport. Deze rapportage laat zien dat de partners en betrokken partijen samenwerken om het fundament van de sport te versterken, maar ook dat er nog veel werk te verzetten is.

Het Sportakoord II (SAII) is gesloten tussen het ministerie van VWS, NOC*NSF, de Vereniging Sport en Gemeenten en Platform Ondernemende Sportaanbieders met als doel om de sportsector in Nederland te versterken en door hun samenwerking de kracht van sport beter te benutten. In de monitoring van SAII ligt in 2024 het accent op de hoofdambitie ‘versterken van het fundament van de sport’. Het fundament heeft betrekking op de voorwaarden om op een prettige en veilige manier te kunnen sporten. De thema’s van SAII die gaan over deze voorwaarden zijn: sociaal veilige sport, vitale aanbieders en ruimte voor sport en bewegen. Hieronder worden de belangrijkste vorderingen genoemd.

Sociaal veilige sport

Bij het thema sociaal veilige sport staan vier basiseisen centraal. Het streven is dat iedere sportaanbieder aan de basiseisen voldoet. Hoewel we daar nog lang niet zijn, zien we wel een stijgende lijn in het aantal sportverenigingen dat aan deze eisen voldoet.

Vitale aanbieders

Het streven is sportaanbieders zo goed mogelijk te ondersteunen en de kwaliteit van het kader bij sportaanbieders te verbeteren. Er wordt gewerkt aan een landelijk dekkend netwerk van minimaal 100 sport- en beweegloketten voor clubondersteuning. Er zijn nu acht loketten operationeel die aan de kwaliteitseisen voldoen en twintig lokketten zijn in oprichting.

Uitvoering lokale akkoorden

In de tweede Voortgangsrapportage Monitor Sportakkoord II wordt de stand van zaken weergegeven van bovenstaande thema’s. Daarnaast geven we een beeld van de uitvoering van de lokale sportakkoorden, zoals de invulling van de functie van coördinator sport en preventie (CSP) op lokaal niveau. We gaan daarbij onder meer in op de rol van de CSP als verbinder tussen het lokale sportakkoord en het Gezond en Actief Leven Akkoord.

Gerelateerd nieuws

​Niet-sporters wonen niet alleen in aandachtswijken

Voor sportdeelnamebeleid is het goed je te realiseren dat niet-sporters niet alleen in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES) wonen. Beleid om sporten te stimuleren moet daarom niet alleen op lage-SES-wijken gericht zijn.

Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid

Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.