Ga naar de inhoud

Sportaanbod via gemeentewebsites matig vindbaar

Overzichten van sportieve activiteiten zijn via de centrale websites van gemeenten lang niet altijd goed te vinden. Veel gemeenten hebben een aparte website met sportaanbod, maar ze verwijzen hier niet altijd duidelijk naar op de gemeentewebsite. Dit blijkt uit een analyse van 146 gemeentewebsites door het Mulier Instituut.

Deze vindbaarheid is wel belangrijk. Het hebben van sportaanbod is immers niet voldoende: het moet ook te vinden zijn. Op 14 procent van de onderzochte gemeentewebsites konden we goed en snel een overzichtelijk aanbod vinden (43% slecht/niet). Via een online zoekopdracht buiten deze websites neemt dit percentage toe tot 38 procent. Voor grotere gemeenten zijn de percentages wat hoger.

Aanbod vaak niet via homepage te vinden

Sportaanbod vinden via een menu of een button op de homepage van de gemeentewebsite kan bij 17 procent. Deze functies maken het overzicht van het aanbod snel toegankelijk. Het aanbod zoeken via (zes verschillende) zoekopdrachten op de website maakt het zoekproces al wat ingewikkelder. Via de zoekopdracht ‘sport’ vonden we op 32 procent van de gemeentewebsites een overzicht van het sportaanbod.

Informatie over clubs en sporten met een beperking

Als we een overzicht met sportief aanbod vonden, dan zagen we hierin:

  • bij 79 procent informatie over sportclubs;
  • bij 55 procent informatie over sporten met een beperking.

Vaak externe website met sportaanbod

Veel gemeenten maken gebruik van een externe website voor een overzicht van het aanbod. Vaak van een lokale sportorganisatie die het gemeentelijke beleid uitvoert. Dat hoeft geen probleem te zijn, als de centrale website daar op een toegankelijke plaats naar verwijst. Dat blijkt vaak niet het geval.

Over het onderzoek

Een onderzoeker van het Mulier Instituut stelde zich op als zoeker van sportaanbod op een centrale gemeentewebsite. We zochten naar sportaanbod via menu’s en buttons en via zoekopdrachten binnen de website. En we zochten naar specifieke websites met het aanbod van een gemeente.

Gerelateerd nieuws

Nieuwe sporten in Nederland: van hype naar volwassenheid

Populaire sporten als padel en boulderen zijn geen hype, maar krijgen een vaste plek in het Nederlandse sportlandschap. Dat komt omdat deze nieuwe, explosief groeiende sporten steeds beter georganiseerd worden en een eigen sportidentiteit ontwikkelen.

Sporten voor mensen met een handicap in 2030 vanzelfsprekend: een forse uitdaging

Hoewel er meer beleidsaandacht is gekomen, is sporten en bewegen voor mensen met een beperking nog niet vanzelfsprekend. Een nieuwe landelijke strategie vanuit het Sportakkoord...

Veel te verbeteren in sport- en zwemlesregelingen voor mensen met een laag inkomen

Veel informatie via gemeentewebsites over sport- en zwemlesregelingen voor mensen met een laag inkomen is lastig te vinden of begrijpen. Daardoor kan het voor inwoners moeilijk zijn om de weg naar financiële ondersteuning te vinden.