Ga naar de inhoud

Sport in eerste jaren als moeder extra lastig door verwachtingen rondom moederschap

Na de geboorte van een eerste kind blijft er voor moeders weinig vrije tijd over. Dit komt mede door maatschappelijke verwachtingen rondom het moederschap. Dat maakt sporten extra lastig. Ook voor sociaal bevoorrechte moeders met een sportief verleden. Dat laat kwalitatief onderzoek van het Mulier Instituut zien.

Maatschappelijke verwachtingen schrijven bijvoorbeeld voor dat de opvoeding primair bij de moeder ligt. Dit botst met tijd voor sport kunnen en ‘mogen’ maken. Moeders en hun partners gaan daar op verschillende manieren mee om.

Niet alleen hoeveelheid tijd belangrijk

Vrije tijd voor sport vraagt om voldoende en passende tijd. Dus om tijd zonder te veel afleiding of versnippering en op een passend moment. Wat voldoende passende tijd precies is en of die te organiseren is, verschilt per moeder en sportwens.

Fysieke gevolgen zwangerschap spelen mee

Dragende moeders moeten hun sportroutine rondom de bevalling onderbreken. Als zij daarna weer willen sporten, moeten ze dat inbouwen in een leven dat er anders uitziet. Ook het herstel na de zwangerschap en bevalling kan sportmogelijkheden hinderen en frustratie opleveren.

Aandacht voor (gender)normen belangrijk

Het onderzoek laat zien hoe (gender)normen doorwerken in of vrouwen willen en kunnen blijven sporten, juist in deze levensfase. En dat tijd maken voor en organiseren van sport geen puur individuele ‘keuze’ is.

Samenspel van factoren

Of vrouwen wel of niet meer sporten in deze levensfase, is dus afhankelijk van meerdere factoren. Naast tijd, fysieke mogelijkheden en normen spelen ook eerdere sportervaringen, betekenissen van sport en zaken als afstemming met een partner mee. De portretten in het onderzoeksrapport laten deze complexiteit zien.

Interviewstudie onder moeders

Voor dit onderzoek interviewden we 22 (dragende) moeders met een sportief verleden. We analyseerden hun ervaringen op een verhalende manier.

Meer nieuws over dit thema

Nationale sporthelden hebben beperkte maatschappelijke voorbeeldfunctie voor jongeren

Het sportbeleid zet in op het vergroten van de maatschappelijke betekenis van nationale sporthelden. Mede omdat sporthelden een belangrijke inspiratiebron voor jongeren kunnen zijn en een voorbeeldrol kunnen vervullen.

Bundel verhalen toont ervaringen van jonge lhbti+-personen in de sport

De lhbti+-identiteit van jonge mensen (18 t/m 25 jaar) werkt op verschillende manieren door in hun ervaringen in de sport. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek onder 13 jonge lhbti+-personen. Hun verhalen zijn te lezen in een digitaal boek.

Special Olympics World Summer Games: is Nederland er klaar voor?  

Het Mulier Instituut onderzoekt of het haalbaar is de Special Olympics World Summer Games in 2035 naar Nederland te halen....