Ga naar de inhoud

Special Olympics World Summer Games: is Nederland er klaar voor?  

Het Mulier Instituut onderzoekt of het haalbaar is de Special Olympics World Summer Games in 2035 naar Nederland te halen. Op verzoek van Special Olympics Nederland brengen wij de financiële en organisatorische voorwaarden voor een goede ‘bid’ in kaart en kijken we naar het draagvlak bij overheden, bedrijfsleven en andere relevante organisaties. Ook onderzoeken we hoe het evenement optimaal kan worden ingezet om bij te dragen aan de inclusie van mensen met een verstandelijke beperking. 

Over het evenement 

De Special Olympics World Games is een internationaal sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking. Het wordt elke vier jaar georganiseerd, in het jaar voor de Olympische en Paralympische Spelen. In maart vonden de Winter Games plaats in Turijn.

De vorige editie (de zomervariant) vond in 2023 plaats in Berlijn. Er namen 7.000 sporters uit meer dan 190 landen deel (onder hen 55 Nederlanders). In Berlijn werd gestreden in 26 sporttakken. Het evenement trok in negen dagen zo’n 300.000 bezoekers. 

Nederland als ‘gidsland’? 

Special Olympics Nederland overweegt de World Summer Games naar Nederland te halen. De organisatie heeft als doelstelling sporten voor mensen met een verstandelijke beperking te stimuleren en de kwaliteit te bevorderen. Daarnaast wil Special Olympics Nederland:  

  • inclusie stimuleren;  
  • de beeldvorming over mensen met een verstandelijke beperking verbeteren; en  
  • de internationale positie van Nederland als ‘gidsland’ versterken.  

De organisatie van de World Summer Games in eigen land moet daartoe bijdragen. Het zou naadloos aansluiten bij de ambities van de landelijke strategie ‘Sporten voor mensen met een handicap is vanzelfsprekend in 2030’.  

Opzet onderzoek

Het onderzoek bestaat uit de volgende werkzaamheden:

  • Twintig semigestructureerde interviews met gesprekspartners in Nederland en het buitenland. De gesprekspartners worden gekozen op basis van hun expertise of affiniteit met de Special Olympics World Summer Games. Ze vertegenwoordigen de volgende groepen:

    – overheden,
    – maatschappelijke organisaties,
    – bedrijfsleven,
    – sportsector,
    – onafhankelijke experts en denkers. 
  • Literatuurstudie en deskresearch. Deze stap geeft onder andere inzicht in de randvoorwaarden voor het hosten van de World Summer Games en de mogelijke maatschappelijke impact en legacy van de spelen voor sporters met een verstandelijke beperking en de samenleving als geheel.
  • SWOT-analyse. Hierbij analyseren we de sterktes en zwaktes van en kansen en bedreigingen voor de organisatie van de World Summer Games in Nederland. De resultaten van de interviews en literatuurscan geven daarvoor de input.  
  • Twee groepsgesprekken. Deze hebben tot doel de voorlopige resultaten en conclusies te bespreken met een geselecteerde groep experts uit binnen- en buitenland.

Voor het onderzoek wordt een klankbordgroep samengesteld.

Special Olympics: maximale impact 

Als onze onderzoekers concluderen dat het reëel is om het evenement in Nederland te hosten, dan geven zij in de eindrapportage ook aan in welke stad/regio het evenement het beste kan plaatsvinden. En hoe Special Olympics Nederland met de World Summer Games maximaal impact kan maken en belangrijke stappen kan zetten op beleidsdoelen als diversiteit en inclusie. De resultaten van het onderzoek worden dit najaar verwacht.

Op de foto (Rachelle Fotografie) : de Nederlandse ploeg voor vertrek naar de Special Olympic World Winter Games in Turijn

Meer nieuws over dit thema

Sport in eerste jaren als moeder extra lastig door verwachtingen rondom moederschap

Na de geboorte van een eerste kind hebben moeders minder vrije tijd. Dit komt mede door maatschappelijke verwachtingen. Dat maakt sporten extra lastig, ook voor sociaal bevoorrechte moeders met een sportief verleden.

Nationale sporthelden hebben beperkte maatschappelijke voorbeeldfunctie voor jongeren

Het sportbeleid zet in op het vergroten van de maatschappelijke betekenis van nationale sporthelden. Mede omdat sporthelden een belangrijke inspiratiebron voor jongeren kunnen zijn en een voorbeeldrol kunnen vervullen.

Bundel verhalen toont ervaringen van jonge lhbti+-personen in de sport

De lhbti+-identiteit van jonge mensen (18 t/m 25 jaar) werkt op verschillende manieren door in hun ervaringen in de sport. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek onder 13 jonge lhbti+-personen. Hun verhalen zijn te lezen in een digitaal boek.