Ga naar de inhoud

Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid

Drie kwart van de mensen die samen met anderen sporten, ervaart veel sociale steun van hun mede-sporters. En er is een positief verband tussen deze sociale steun en de mentale gezondheid van de sporters. Hoe meer steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Bij sociale steun gaat het om:

  • emotionele steun: het gevoel dat anderen er zijn voor veiligheid en troost;
  • waarderende steun: mede-sporters die waardering uitspreken.

Verband vooral sterk bij minder frequente sporters

Dit positieve verband tussen ervaren sociale steun binnen de sport en mentale gezondheid verschilt op basis van hoe vaak mensen sporten. We zien het vooral bij sporters die één keer per week of minder sporten met mede-sporters. Bij degenen die dit vaker doen, is er geen verband tussen ervaren steun en mentale gezondheid.

Sporters zien de rol van mede-sporters voor mentale gezondheid

De meerderheid (56%) vindt dat de omgang met mede-sporters invloed heeft op de mentale gezondheid van een sporter. Daarnaast vindt de meerderheid (58%) van de mensen die met mede-sporters sporten, dat de omgang met mede-sporters goed is voor hun mentale gezondheid.

Behoeften aan praktische steun

Een klein deel (16%) van de mensen heeft behoefte aan meer steun van medesporters tijdens het sporten. Hiervan heeft het merendeel (64%) behoefte aan praktische steun, zoals hulp bij oefeningen of advies over techniek. De helft (49%) heeft (ook) behoefte aan steun in de vorm van aanmoediging of medeleven van mede-sporters.

Vragenlijst onder grote groep Nederlanders

Voor dit onderzoek hebben we in het voorjaar van 2024 vragen opgenomen in het Nationaal Sportonderzoek (NSO). 1.504 Nederlands van 16 tot en met 79 jaar hebben de online vragenlijst ingevuld. We voerden het onderzoek uit met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Gerelateerd nieuws

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.

Fietsen is lang niet altijd toegankelijk voor mensen met een beperking

Fietsers met een beperking ervaren vaak nog belemmeringen die het fietsen lastig of zelfs onmogelijk maken.

‘Te duur’ meest genoemde reden om sportlidmaatschap op te zeggen

De meest genoemde reden dat Nederlanders lidmaatschappen van fitnessaanbieders en sportverenigingen opzeggen, is dat ze die te duur vinden.