Ga naar de inhoud

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks

38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder Nederlanders van 16 jaar en ouder.

Aandeel wandelaars hoger naarmate opleidingsniveau stijgt

Mensen met een hoog opleidingsniveau wandelen vaker dagelijks of wekelijks dan mensen met een lager opleidingsniveau (+5%). Verder is het aandeel dagelijkse of wekelijkse wandelaars onder 16-34-jarigen een stuk hoger dan onder 55-plussers (+10%).

Lopen naar sportlocaties vooral vanwege nabijheid

Deze groepen wandelen niet alleen vaker voor hun plezier. Ze lopen ook vaker om een sportlocatie te bereiken. Ongeveer 70 procent van hen doet dit onder meer omdat hun bestemming dicht bij hun huis, school of werk is. Ook geven mensen die naar sportlocaties lopen aan dit te doen:

  • omdat ze dit rustgevend vinden (42%);
  • voor extra beweging (41%); en
  • vanwege het positieve effect van lopen op de gezondheid (40%).

Woonomgeving belangrijk voor wandelgedrag

88 procent van de wandelaars geeft aan hun wandeling vanaf de voordeur te starten. Veel wandelaars wandelen dus in de eigen woonomgeving. Zij vinden een aantal dingen belangrijk om in hun woonomgeving te kunnen of willen wandelen:

  • een groene omgeving (parken, bossen);
  • weinig verkeer; en
  • aantrekkelijke wandelroutes.

Zet in op een wandelvriendelijke omgeving

Nabijheid van bestemmingen en buurtkenmerken spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van wandelen. We raden dan ook aan om bij de inrichting van de openbare ruimte in woongebieden in te zetten op wandelvriendelijkheid of ‘beloopbaarheid’: richt de openbare ruimte zo in dat die wandelen of lopen faciliteert en stimuleert.

Informatie over het wandelgedrag van Nederlanders

Voor dit onderzoek hebben we in het najaar van 2024 vragen opgenomen in het Nationaal Sportonderzoek (NSO). Dat was een vragenlijst onder een representatieve steekproef van 1.506 Nederlanders van 16 t/m 79 jaar.

Gerelateerd nieuws

Vrijwilligerswerk in de sport: minder animo voor structurele taken, meer voor incidentele

Er is een verschuiving zichtbaar in het type vrijwilligerstaken dat Nederlanders doen in de sport. Het aandeel vrijwilligers voor structurele taken neemt af, zoals bestuursfuncties. Het aandeel dat incidentele vrijwilligerstaken doet, is stabiel of groeit zelfs.

Sportlijst Richtlijn Sportdeelname Onderzoek aangepast

Veel gemeenten gebruiken de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO) om de sportdeelname in hun gemeente in kaart te brengen. De codelijst – de lijst met sporten waaruit mensen kunnen kiezen – is nu aangepast.

Nederlandse sportaccommodaties nog lang niet voor iedereen toegankelijk

Voor mensen met een beperking zijn er nog steeds barrières om te sporten en bewegen. Bijna de helft van de gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen over de toegankelijkheid van sportaccommodaties.