Remco Hoekman benoemd tot bijzonder hoogleraar Sportsociologie en Sportbeleid
Directeur Remco Hoekman is door het college van bestuur van de Radboud Universiteit in Nijmegen benoemd tot bijzonder hoogleraar Sportsociologie en Sportbeleid. Zijn benoeming gaat met terugwerkende kracht in per 1 oktober. Hoekman combineert het hoogleraarschap met zijn directietaken bij het Mulier Instituut.
Hoekman: ,,Ik ben erg blij met deze kans. Het is mijn ambitie om met onderzoek bij te dragen aan de wetenschappelijke kennis over de relatie tussen sportbeleid en sportbeoefening. En om vervolgens deze inzichten door te geven aan professionals in de beleidspraktijk. Dit streven kan ik realiseren met deze benoeming bij de Radboud Universiteit in combinatie met mijn werk bij het Mulier Instituut.”
Meer aandacht voor onderzoek
Met de bijzondere leerstoel Sportsociologie en Sportbeleid geeft de Nijmeegse universiteit meer aandacht aan wetenschappelijk onderzoek naar verschillen in sportbeoefening en ongelijk gebruik en ongelijke toegang tot sport(faciliteiten). Die kennis helpt om tot beter onderbouwd sportbeleid te komen.
Samenwerking met meer disciplines
,,Het is mooi dat ik kan voortbouwen op de eerdere aanstelling van voormalig MI-directeur Koen Breedveld en vanuit de sociale wetenschappen meer aandacht kan schenken aan sport en sportbeleid als onderzoeksthema. Daarbij wil ik de samenwerking met andere disciplines zoeken. Deze leerstoel biedt mij zo de mogelijkheid om een stimulans te geven aan het wetenschappelijke onderwijs en onderzoek op het terrein van sport en bewegen en de rol die de overheid speelt op het gebied van sport,’’ aldus Hoekman.
Het faciliteren van deze bijzondere leerstoel volgt uit de missie van het Mulier Instituut om bij te dragen aan de bevordering van de sportwetenschap en het versterken van de sportsector.
Gerelateerd nieuws
Ouderen stromen nog niet vaak door naar sport- en beweegaanbod vanuit aanpak valpreventie
Ouderen stromen nog maar weinig door naar structureel sport- en beweegaanbod vanuit de aanpak van valpreventie.
Vrijwilligerswerk in de sport: minder animo voor structurele taken, meer voor incidentele
Er is een verschuiving zichtbaar in het type vrijwilligerstaken dat Nederlanders doen in de sport. Het aandeel vrijwilligers voor structurele taken neemt af, zoals bestuursfuncties. Het aandeel dat incidentele vrijwilligerstaken doet, is stabiel of groeit zelfs.
Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks
38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.