Ga naar de inhoud

Persoonlijke aandacht en veilige sportomgeving belangrijk bij sportinitiatieven voor mentale gezondheid

Om de mentale gezondheid van mensen te stimuleren door sporten en bewegen is het belangrijk dat trainers oprechte persoonlijke aandacht voor deelnemers hebben. Zowel tijdens als buiten de trainingen. Daarnaast moeten ze een omgeving creëren waarin mensen zich veilig voelen om te sporten en hun verhaal te vertellen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder betrokkenen en deelnemers van zes succesvolle lokale initiatieven.

De aandacht voor sporten en bewegen als middel om de mentale gezondheid te stimuleren is in landelijk en lokaal beleid de laatste jaren toegenomen. Maar gemeenten, sport- en beweegaanbieders en andere lokale partijen weten vaak niet hoe ze dat kunnen doen. Daarom deed het Mulier Instituut hier onderzoek naar.

Voetbal

Twee trainers

Bij de onderzochte sport- en beweeginitiatieven begeleiden meestal twee trainers de activiteiten: één met expertise op het gebied van sport en één met expertise op het gebied van mentale gezondheid. Zo kunnen zij deelnemers op beide vlakken goed begeleiden. Het zorgt er ook voor dat andere lokale partijen, zoals de gemeente, veel vertrouwen in de initiatieven hebben.

Nauwe samenwerking met gemeente

De lokale uitvoerders van de initiatieven werken allemaal nauw samen met de gemeente. De betrokken gemeenten hebben bijna alle initiatieven over een langere periode (financieel) ondersteund. Hierdoor konden de lokale uitvoerders hun initiatief doorontwikkelen en een breed netwerk opbouwen.

Breed lokaal netwerk

Naast de gemeente werken de lokale uitvoerders met verschillende zorg-, welzijns- en maatschappelijke organisaties samen. Deze zijn goed bekend met het initiatief en de lokale uitvoerders. En ze verwijzen potentiële deelnemers door.

Daarnaast biedt dit netwerk de mogelijkheid om deelnemers op te vangen die niet binnen de initiatieven passen. Hierdoor weten de lokale uitvoerders in het algemeen goed hun doelgroepen te bereiken. En kunnen zij deelnemers waar nodig naar passende hulp doorverwijzen.

Groepsinterviews en individuele gesprekken

Voor dit onderzoek hebben we groepsinterviews gehouden. Met betrokken gemeentelijke beleidsmedewerkers, belangrijke samenwerkingspartners en uitvoerders van zes lokale sport- en beweeginitiatieven die de mentale gezondheid van deelnemers proberen te stimuleren. Daarnaast hebben we tien persoonlijke interviews gehouden met jongeren die deelnemen aan drie van de initiatieven.

Lees de volledige bevindingen in het rapport ‘Sport en bewegen voor de mentale gezondheid: lessen uit zes lokale initiatieven’. En bekijk ook de portretten van jongeren.

Neem voor meer informatie contact op met Linda Ooms.

Gerelateerd nieuws

​Niet-sporters wonen niet alleen in aandachtswijken

Voor sportdeelnamebeleid is het goed je te realiseren dat niet-sporters niet alleen in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES) wonen. Beleid om sporten te stimuleren moet daarom niet alleen op lage-SES-wijken gericht zijn.

Sociale steun van mede-sporters is goed voor de mentale gezondheid

Hoe meer sociale steun sporters ervaren van mede-sporters, hoe beter hun mentale gezondheid is.

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan wettelijke normen voor gymles

Een derde van de basisscholen voldoet niet aan de wettelijke norm van minimaal 90 minuten bewegingsonderwijs per week. Scholen wijten dit aan een tekort aan accommodatie en volle lesroosters.