Ga naar de inhoud

Ouderen stromen nog niet vaak door naar sport- en beweegaanbod vanuit aanpak valpreventie

Ouderen stromen nog maar weinig door naar structureel sport- en beweegaanbod vanuit de aanpak van valpreventie. Eén op de zes buurtsport- en beweegcoaches en 1 procent van de verenigingen geeft aan dat ouderen na een valrisicotest of valtraining naar hen zijn doorverwezen. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Helft ouderen gaat na advies of doorverwijzing meer bewegen

Een kleine groep ouderen heeft een valrisicotest gedaan of een valtraining gevolgd. Meer dan de helft van deze ouderen kreeg hierna advies over sporten en bewegen of is doorverwezen naar sport- en beweegaanbod. De helft van hen is daadwerkelijk meer gaan sporten.

Verbinding aanbod en valpreventie verbeteren

Uiteindelijk melden weinig ouderen zich aan bij een vereniging of buurtsportcoach na een valrisicotest of valtraining. Buurtsport- en beweegcoaches, en ook de coördinator sport en preventie kunnen de verbinding tussen passend sport- en beweegaanbod en valpreventieve cursussen binnen de gemeente verbeteren.

Aandacht voor valpreventie bij buurtsportcoaches en beweegprogramma’s

Veel buurtsport- en beweegcoaches hebben aandacht voor valpreventie. Zij sporten en bewegen met ouderen om vallen te voorkomen of geven voorlichting.

Verschillende aanbieders van sport- en beweegprogramma’s voor ouderen verwerken valpreventieve activiteiten in hun programma. Voor het signaleren van valrisico hebben zij minder aandacht. Wel zouden zij meer willen doen rondom valpreventie.

Sportverenigingen doen weinig met valpreventie

Verenigingen hebben nauwelijks aandacht voor valpreventie. Zij hebben weinig kennis over de ketenaanpak valpreventie en zien valpreventie niet als hun taak. Beperkte capaciteit maakt het hen lastig om extra taken, zoals valpreventie, op te pakken. Daarnaast hebben verenigingen niet altijd de vereiste expertise rondom valpreventie in huis.

Een clubkadercoach kan verenigingen met oudere leden hierbij ondersteunen. En hun kennis over de ketenaanpak valpreventie en hun rol daarbinnen vergroten.

Vragenlijsten en interviews onder verschillende stakeholders

Voor dit onderzoek is gebruik gemaakt van data van de Verenigingsmonitor en het Nationaal Sportonderzoek van het Mulier Instituut. Ook is een vragenlijst verspreid onder buurtsport- en beweegcoaches binnen ons BRC-panel. Verder zijn er interviews afgenomen met stakeholders binnen de ouderensport.

Gerelateerd nieuws

Vrijwilligerswerk in de sport: minder animo voor structurele taken, meer voor incidentele

Er is een verschuiving zichtbaar in het type vrijwilligerstaken dat Nederlanders doen in de sport. Het aandeel vrijwilligers voor structurele taken neemt af, zoals bestuursfuncties. Het aandeel dat incidentele vrijwilligerstaken doet, is stabiel of groeit zelfs.

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks

38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.

Sportlijst Richtlijn Sportdeelname Onderzoek aangepast

Veel gemeenten gebruiken de Richtlijn Sportdeelname Onderzoek (RSO) om de sportdeelname in hun gemeente in kaart te brengen. De codelijst – de lijst met sporten waaruit mensen kunnen kiezen – is nu aangepast.