Ongewenst gedrag van hockeyers en voetballers tegen scheidsrechter komt vaak voor
In meer dan de helft van de wedstrijden in het amateurvoetbal en -hockey komt ongewenst gedrag van spelers tegen de scheidsrechter voor, zoals protesteren of schelden. Dat blijkt uit de Monitor sportief wedstrijdgedrag 2024 van het Mulier Instituut.

Voor deze monitor observeerden we 122 hockey- en 123 voetbalwedstrijden van volwassenen (18-35 jaar). De resultaten zijn vergelijkbaar met voorgaande jaren.
Vaker ongewenst gedrag bij voetbalwedstrijden van mannen
In 71 procent van de mannenhockey- en -voetbalwedstrijden komt ongewenst gedrag tegen de scheidsrechter minstens een paar keer per wedstrijd voor. Bij vrouwenwedstrijden is dit 37 procent.
Bij voetbalwedstrijden van mannen komt ongewenst gedrag tegen de scheidsrechter vaker gedurende grote delen of de hele wedstrijd voor. Daarnaast laten voetballers uit mannenteams het vaakst negatief of excessief gedrag zien. Bijvoorbeeld een discussie aangaan, duwen, trekken, schelden of schoppen.
Meeste wedstrijden sportief, belangrijke rol scheidsrechter
Ondanks dat sommige spelers ongewenst gedrag laten zien, beoordelen observanten de meeste wedstrijden als sportief (82%). Daarbij vinden ze de rol van de scheidsrechter belangrijk:
“Scheidsrechter nam een aantal keer initiatief om spelers aan te spreken op gedrag. Scheidsrechter was van het thuisteam, sprak ook zijn ‘eigen spelers’ aan.”
“Zeer fanatieke wedstrijd. Dat leidde tot veel discussies en gezeur op de scheidsrechter. Ook omdat de scheidsrechter dit niet genoeg afstrafte.”
Onderzoek met SportklimaatApp
Sinds 2017 onderzoeken we jaarlijks het wedstrijdgedrag in de Nederlandse teamsport. Hiervoor registreren we observaties in de SportklimaatApp. In 2024 hebben we het onderzoek gericht op voetbal- en hockeywedstrijden van volwassenen. Tot 2022 observeerden we ook jeugdwedstrijden en wedstrijden van zeven andere sporten.
Meer nieuws over dit thema

Urban sports leveren Rotterdamse sporters nieuwe vrienden en zelfvertrouwen op
Urban sports, zoals skateboarden, 3x3-basketbal en straatvoetbal, hebben veel waarde voor de beoefenaars. Door hun sport maken ze onder andere nieuwe vrienden en krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Zwemverenigingen nemen maatregelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar herkennen het niet altijd
Zwemverenigingen nemen maatregelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Maar bestuurders herkennen dit gedrag nog niet altijd. Meer aandacht is nodig.

Sportakkoord II: samenwerken om het fundament van de sport te versterken
Sportakkoord II is nu een jaar onderweg. In dit jaar is de uitvoering gestart, zijn netwerken verder uitgebouwd, wordt de clubondersteuning verbeterd en...