Nieuw onderzoek naar discriminatie en racisme in sport en cultuur
Het blijkt lastig om het onderwerp discriminatie en racisme op de agenda te krijgen in de sectoren sport en cultuur. Dat blijkt uit onderzoek voor de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, uitgevoerd door het Verwey-Jonker Instituut in samenwerking met Movisie, het Mulier Instituut en LKCA.
Dat dit lastig is, heeft verschillende redenen:
- De sport- en cultuursector worden vaak gezien als verbindende sectoren. Men spreekt daardoor vaak over diversiteit en inclusie en minder over discriminatie, racisme en uitsluiting.
- Als deze thema’s wel op de agenda staan, is niet altijd duidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt om discriminatie tegen te gaan. Dit komt mede doordat de sectoren erg groot zijn en voor een groot deel afhankelijk zijn van vrijwilligers.
- Het onderwerp is complex en zwaarmoedig.
Breed onderzoek naar discriminatie en racisme
Het onderzoek maakte deel uit van een breder verkennend onderzoek naar Discriminatie en Racisme in Nederland. Naast sport en cultuur is onderzoek gedaan naar discriminatie en racisme in de zorg en op de woningmarkt.
In het sport- en cultuurrapport hebben we per sector twee discriminatieproblemen onderzocht. Daarvoor hielden we interviews met betrokkenen. Voor sport ging het over de positie van lhbtiq+-personen binnen het voetbal en de etnische representatie binnen sportbesturen.
Probleem niet altijd gevoeld en herkend
De aandacht voor het tegengaan van discriminatie en racisme groeit, maar lang niet iedereen ervaart en herkent het als probleem. Het gebruik van ‘homo’ als scheldwoord (h)erkent bijvoorbeeld niet iedereen als vorm van uitsluiting. Ook de achterstandspositie van Nederlanders met een migratieachtergrond in kaderfuncties (h)erkent lang niet iedereen.
Tegelijk zijn er positieve ontwikkelingen zichtbaar. Bijvoorbeeld in het voetbal, waar de KNVB streefcijfers heeft opgesteld, onder meer voor het vergroten van de etnische diversiteit binnen de eigen organisatie.
Meer specifieke aandacht nodig
Er is binnen de sport en cultuur meer specifieke aandacht nodig voor het tegengaan van discriminatie en racisme. Daarbij moeten alle betrokkenen het gaan zien als uitgangspunt en niet als een taak ’voor erbij’.
Lees de volledige bevindingen in het rapport ‘Verkenning Discriminatie en Racisme in Sport en Cultuur’. Zie ook de deelrapporten ‘Zorg’ en ‘Wonen’. Daarnaast heeft de Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme mede op basis van dit onderzoek een rapport geschreven over het belang van een structurele aanpak van discriminatie.
Gerelateerd nieuws
Ouderen stromen nog niet vaak door naar sport- en beweegaanbod vanuit aanpak valpreventie
Ouderen stromen nog maar weinig door naar structureel sport- en beweegaanbod vanuit de aanpak van valpreventie.
Vrijwilligerswerk in de sport: minder animo voor structurele taken, meer voor incidentele
Er is een verschuiving zichtbaar in het type vrijwilligerstaken dat Nederlanders doen in de sport. Het aandeel vrijwilligers voor structurele taken neemt af, zoals bestuursfuncties. Het aandeel dat incidentele vrijwilligerstaken doet, is stabiel of groeit zelfs.
Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks
38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.