Niet-sporters wonen niet alleen in aandachtswijken
Voor sportdeelnamebeleid is het goed je te realiseren dat niet-sporters niet alleen in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES) wonen. Beleid om sporten te stimuleren moet daarom, zo stellen onderzoekers van het Mulier Instituut, niet alleen op lage-SES-wijken gericht zijn.

Sportdeelname in lage-SES-wijken niet lager, wel bij minder leefbare wijken
10 procent van de bevolking woont in wijken met de laagste SES. De sportdeelname blijkt daar niet lager te zijn dan in andere wijken. Wel wandelen en fietsen mensen daar minder vaak. Bij een indeling met aandacht voor leefbaarheid is wel een lagere sportdeelname zichtbaar in minder leefbare wijken.
Niet-sporters wonen verspreid
De meeste niet-sporters wonen niet in een wijk met een lage SES.
Veel (sportieve) jongeren in lage-SES-wijken
In de lage-SES-wijken wonen vaak meer mensen met een migratieachtergrond en mensen met een laag inkomen dan in andere wijken. Deze groepen sporten minder. Maar in die wijken wonen ook relatief veel jonge mensen, aangetrokken door lagere huren en woonlasten. Zij zijn, net als hun hoogopgeleide (jonge) afgestudeerde buurtgenoten, over het algemeen zeer sportief.
Berekening op basis van CBS-cijfers
Deze analyse is gebaseerd op de enquête CBS Vrijetijdsomnibus 2022 onder 2.420 respondenten van 18 tot 80 jaar.
Meer nieuws over dit thema

Populariteit gaming onder Nederlanders blijft groeien
Gaming neemt een steeds grotere plaats in binnen de Nederlandse samenleving. In 2024 speelt meer dan een kwart (27%) van de volwassen Nederlanders wel eens langdurige (online) games. In 2019 was dat nog een op de vijf (18%).

Vooral persoonlijke redenen bepalen of mensen wel of niet sporten
Motieven en belemmeringen voor sportieve activiteiten zijn vooral persoonlijk van aard. Veel hangt af van geleidelijk gegroeide sportieve gewoonten die vanzelfsprekend zijn geworden.

Steeds meer gemeenten voeren fietsprogramma Doortrappen uit om ouderen veilig te laten fietsen
Steeds meer gemeenten voeren het fietsprogramma Doortrappen uit. Nu is het belangrijk dat het programma in gemeentelijk beleid vastligt. En aandacht is voor het bereiken van ouderen die nog minder actief zijn.