Nederlandse sportaccommodaties nog lang niet voor iedereen toegankelijk
In 2016 bekrachtigde Nederland het VN-verdrag Handicap. Nu, acht jaar later, zijn er voor mensen met een beperking nog steeds barrières om te sporten en bewegen. Bijna de helft van de gemeenten heeft geen beleidsdoelstellingen over de toegankelijkheid van sportaccommodaties. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder 109 beleidsambtenaren sport.
Gemeenten treffen al veel verschillende maatregelen
Lang niet elke gemeente heeft dus beleid voor de toegankelijkheid van sportaccommodaties voor mensen met een beperking. Toch treffen bijna alle gemeenten één of meerdere maatregelen om deze te verbeteren. Denk aan:
- financiële drempels verlagen voor mensen die willen sporten (94%);
- passend sport- en beweegaanbod stimuleren (73%);
- voldoende parkeerplaatsen realiseren voor mensen met een beperking (72%);
- de bruikbaarheid van onder meer kleed- en doucheruimtes verbeteren (67%).
Drie kwart van de gemeenten ervaart belemmeringen
Het merendeel van de beleidsambtenaren sport (78%) ervaart belemmeringen bij het fysiek toegankelijk(er) maken van sportaccommodaties in de gemeente. Ze ervaren vooral vaak een gebrek aan geld (47%) en tijd (36%).
Ook zijn niet alle ambtenaren op de hoogte van wetten, regels en richtlijnen over toegankelijkheid. Of van de organisaties die zich hiermee bezighouden. Zo heeft 27 procent van de sportambtenaren nog nooit gehoord van het VN-verdrag Handicap. En is 61 procent niet bekend met het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.
Maak meer werk van toegankelijkheid
We raden gemeenten aan met verschillende beleidsdomeinen samen te werken aan toegankelijke (sport)accommodaties in de gemeente. Zo kunnen zij kennis en expertise bundelen. Het is belangrijk om de voortgang hierbij te monitoren. Zo weet je welke accommodaties toegankelijk zijn. En hoe ver je bent om al je accommodaties toegankelijk te maken.
Aan het Rijk de taak om een landelijk verplichte norm vast te stellen. Die ontbreekt nu nog. Zo’n norm zorgt ervoor dat alle accommodaties toegankelijk worden gebouwd én verbouwd. Daarnaast moet het Rijk gemeenten voorzien van de nodige (financiële) middelen. Zodat ze sport toegankelijk kunnen maken voor inwoners met een beperking.
Vragenlijst onder beleidsambtenaren sport
Voor dit onderzoek hebben we een vragenlijst uitgezet onder gemeenten die bij de VSG zijn aangesloten. 109 beleidsambtenaren sport hebben namens hun gemeente de vragenlijst ingevuld (32% van alle gemeenten).
Gerelateerd nieuws
Minder Nederlanders gaan wel eens zwemmen
In 2024 zwom de helft van de Nederlanders wel eens (54 procent). In 2019 was dat nog 70 %. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder Nederlanders vanaf 16 jaar.
Bekendheid buurtsportcoaches neemt langzaam toe
De bekendheid van buurtsportcoaches neemt toe onder de Nederlandse bevolking. In 2024 kende een derde (33%) van de Nederlanders een functionaris als de buurtsportcoach. In 2018 was dat nog maar een op de vijf (21%).
Aantal gemeenten dat schoolzwemmen aanbiedt of ondersteunt, daalt verder
Steeds minder gemeenten bieden schoolzwemmen. In 2020 ondersteunde een derde van de gemeenten schoolzwemmen, vier jaar later is dat percentage onder een kwart gedaald (23 procent).