Ga naar de inhoud

Meeste voetbal- en hockeywedstrijden verlopen sportief

Drie op de vier amateurwedstrijden van voetbal en hockey verlopen sportief. Minder dan één op de tien wedstrijden verloopt onsportief. Dat blijkt uit observatieonderzoek van het Mulier Instituut.

Voetbal

Wedstrijden met spanning verlopen iets minder vaak sportief

Bij derby’s en bij kampioens- en promotie-/degradatiewedstrijden is de spanning groter. Deze beladen wedstrijden verliepen in 2023 iets vaker onsportief dan de andere wedstrijden. Er vonden bijvoorbeeld meer ‘excessieve’ gedragingen plaats, zoals duwen, trekken, schelden en schoppen.

Mannen vaker onsportief tegen scheidsrechter dan vrouwen

Tussen 2017 en 2023 vond in twee op de drie mannenwedstrijden ongewenst gedrag tegen de scheidsrechter plaats. Dat geldt voor zowel voetbal als hockey. Bij vrouwenwedstrijden is dit minder: 32 procent van de voetbalwedstrijden en 42 procent van de hockeywedstrijden. Het aantal keer per wedstrijd dat dit gebeurt, is tussen 2017 en 2023 wel iets afgenomen.

Meeste gedragingen van spelers zijn positief

Dat ongewenst gedrag plaatsvindt, betekent niet direct dat een wedstrijd onsportief verloopt. Observanten beoordeelden het gedrag van de spelers, begeleiders, scheidsrechters en toeschouwers meestal positief. En in 2023 spraken spelers elkaar relatief vaker aan op hun gedrag dan in eerdere jaren.

Jaarlijks onderzoek met SportklimaatApp

Sinds 2017 onderzoeken we jaarlijks het wedstrijdgedrag in de Nederlandse teamsport. Hiervoor registreren we observaties in de SportklimaatApp. In 2023 hebben we het onderzoek gericht op voetbal- en hockeywedstrijden van volwassenen. In eerdere jaren observeerden we ook jeugdwedstrijden en wedstrijden van zeven andere sporten.

Gerelateerd nieuws

Minder Nederlanders gaan wel eens zwemmen 

In 2024 zwom de helft van de Nederlanders wel eens (54 procent). In 2019 was dat nog 70 %. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder Nederlanders vanaf 16 jaar. 

Bekendheid buurtsportcoaches neemt langzaam toe 

De bekendheid van buurtsportcoaches neemt toe onder de Nederlandse bevolking. In 2024 kende een derde (33%) van de Nederlanders een functionaris als de buurtsportcoach. In 2018 was dat nog maar een op de vijf (21%).

Aantal gemeenten dat schoolzwemmen aanbiedt of ondersteunt, daalt verder

Steeds minder gemeenten bieden schoolzwemmen. In 2020 ondersteunde een derde van de gemeenten schoolzwemmen, vier jaar later is dat percentage onder een kwart gedaald (23 procent).