Ga naar de inhoud

Jon Verriet ontvangt Boymansprijs

De Boymansprijs voor het beste proefschrift op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie gaat dit jaar naar Jon Verriet. Hij krijgt de prijs voor zijn dissertatie Representing the Healthy Lifestyle aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Jon Verriet neemt de Boymans prijs in ontvangst

Verriet ontving de prijs op donderdag 23 november tijdens de Dag van het Sportonderzoek in Groningen uit handen van jurylid Chris Visscher. Samen met Nicolette Schipper – van Veldhoven, Cees Vervoorn en Maarten van Bottenburg vormde Visscher dit jaar de jury van de Boymansprijs. Zij hebben alle inzendingen voor de prijs beoordeeld.

De jury is het erover eens dat het onderzoek van Verriet een goed uitgewerkt historisch verhaal is. Het is voor een historisch proefschrift vrij uniek dat alle hoofdstukken gepubliceerd zijn. Het geeft een origineel en overzichtelijk beeld op een thema dat bijzonder actueel is. De toepassing van meerdere methodieken en de grondigheid waarmee te werk is gegaan krijgt veel waardering van de jury.

Verriet analyseert in zijn proefschrift de geschiedenis van de gezondheidsadviezen in Nederland tussen 1940 en 2020. Het toont aan dat gezondheidsvoorlichters, journalisten, bedrijven, beroemdheden en leden van het publiek  na de Tweede Wereldoorlog sterk uiteenlopende ideeën aandroegen over wat volgens hen de meest gezonde levensstijl was.

Stimulering voor sportonderzoek

De Boymansprijs wordt sinds 1987 uitgereikt aan het beste proefschrift op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie. Door het jaarlijks toekennen van de Boymansprijs willen het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport en Bewegen wetenschappers van universiteiten en hogescholen stimuleren tot onderzoek en publicatie op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie. De Boymansprijs voor beste proefschrift bestaat uit een geldbedrag van 1.250 euro, een oorkonde en een bronzen plaquette.

Bekijk de uitleg van Jon Verriet over zijn onderzoek: https://youtu.be/WxAHPRnwElg

Gerelateerd nieuws

Ouderen stromen nog niet vaak door naar sport- en beweegaanbod vanuit aanpak valpreventie

Ouderen stromen nog maar weinig door naar structureel sport- en beweegaanbod vanuit de aanpak van valpreventie.

Vrijwilligerswerk in de sport: minder animo voor structurele taken, meer voor incidentele

Er is een verschuiving zichtbaar in het type vrijwilligerstaken dat Nederlanders doen in de sport. Het aandeel vrijwilligers voor structurele taken neemt af, zoals bestuursfuncties. Het aandeel dat incidentele vrijwilligerstaken doet, is stabiel of groeit zelfs.

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks

38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.