Jon Verriet ontvangt Boymansprijs
De Boymansprijs voor het beste proefschrift op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie gaat dit jaar naar Jon Verriet. Hij krijgt de prijs voor zijn dissertatie Representing the Healthy Lifestyle aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Verriet ontving de prijs op donderdag 23 november tijdens de Dag van het Sportonderzoek in Groningen uit handen van jurylid Chris Visscher. Samen met Nicolette Schipper – van Veldhoven, Cees Vervoorn en Maarten van Bottenburg vormde Visscher dit jaar de jury van de Boymansprijs. Zij hebben alle inzendingen voor de prijs beoordeeld.
De jury is het erover eens dat het onderzoek van Verriet een goed uitgewerkt historisch verhaal is. Het is voor een historisch proefschrift vrij uniek dat alle hoofdstukken gepubliceerd zijn. Het geeft een origineel en overzichtelijk beeld op een thema dat bijzonder actueel is. De toepassing van meerdere methodieken en de grondigheid waarmee te werk is gegaan krijgt veel waardering van de jury.
Verriet analyseert in zijn proefschrift de geschiedenis van de gezondheidsadviezen in Nederland tussen 1940 en 2020. Het toont aan dat gezondheidsvoorlichters, journalisten, bedrijven, beroemdheden en leden van het publiek na de Tweede Wereldoorlog sterk uiteenlopende ideeën aandroegen over wat volgens hen de meest gezonde levensstijl was.
Stimulering voor sportonderzoek
De Boymansprijs wordt sinds 1987 uitgereikt aan het beste proefschrift op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie. Door het jaarlijks toekennen van de Boymansprijs willen het Mulier Instituut en het Kenniscentrum Sport en Bewegen wetenschappers van universiteiten en hogescholen stimuleren tot onderzoek en publicatie op het gebied van sport, lichamelijke opvoeding en recreatie. De Boymansprijs voor beste proefschrift bestaat uit een geldbedrag van 1.250 euro, een oorkonde en een bronzen plaquette.
Bekijk de uitleg van Jon Verriet over zijn onderzoek: https://youtu.be/WxAHPRnwElg
Gerelateerd nieuws
Minder Nederlanders gaan wel eens zwemmen
In 2024 zwom de helft van de Nederlanders wel eens (54 procent). In 2019 was dat nog 70 %. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder Nederlanders vanaf 16 jaar.
Bekendheid buurtsportcoaches neemt langzaam toe
De bekendheid van buurtsportcoaches neemt toe onder de Nederlandse bevolking. In 2024 kende een derde (33%) van de Nederlanders een functionaris als de buurtsportcoach. In 2018 was dat nog maar een op de vijf (21%).
Aantal gemeenten dat schoolzwemmen aanbiedt of ondersteunt, daalt verder
Steeds minder gemeenten bieden schoolzwemmen. In 2020 ondersteunde een derde van de gemeenten schoolzwemmen, vier jaar later is dat percentage onder een kwart gedaald (23 procent).