Ga naar de inhoud

Indicatoren opgesteld om financiële weerbaarheid sportverenigingen te meten

Het Mulier Instituut startte in 2024 onderzoek naar de financiële weerbaarheid van sportverenigingen. Dit deden we samen met de stichting Rotterdam Sportsupport en PB Sportconsultancy. In een voorstudie definiëren we financiële weerbaarheid, stellen we indicatoren op om die te meten en tonen we eerste resultaten.

Definities en indicatoren voor financiële weerbaarheid

In de voorstudie definiëren we financiële situatie en weerbaarheid. En we stellen indicatoren op om deze in kaart te brengen. Dit zijn indicatoren over:

  • inkomsten en uitgaven;
  • vermogen;
  • betalingsverplichtingen;
  • financieel beleid.

Samen met onze onderzoekspartners ontwikkelen we de onderbouwing en indicatoren door. Zo kunnen we de financiële weerbaarheid van sportverenigingen volgen aan de hand van gegevens uit jaarrekeningen.

Verschillen tussen binnen- en buitensportverenigingen

De eerste resultaten over 2023 laten verschillen tussen binnen- en buitensportverenigingen zien. Buitensportverenigingen zijn minder afhankelijk van contributies en hebben een meer verschillende soorten inkomsten. Ook hebben ze een betere verhouding tussen vaste en variabele uitgaven dan binnensportverenigingen. En tussen vaste inkomsten en vaste uitgaven.

Databestand financiën sportverenigingen

Voor het onderzoek gebruiken we een databestand van stichting Rotterdam Sportsupport (SRS) en PB Sportconsultancy. Hierin staan financiële gegevens van sportverenigingen, zoals inkomsten en uitgaven, op basis van jaarrekeningen. Samen met SRS en PB Sportconsultancy bouwen we de komende jaren het databestand uit.

Meer nieuws over dit thema

Gemeenten geven 15 procent meer uit aan sport

In 2023 gaven Nederlandse gemeenten 2 miljard euro uit aan sport. Dat is 15 procent meer dan een jaar eerder. Na verrekening van de inflatie is het verschil 11 procent. Dat blijkt uit de Monitor sportuitgaven gemeenten 2023.

Urban sports leveren Rotterdamse sporters nieuwe vrienden en zelfvertrouwen op

Urban sports, zoals skateboarden, 3x3-basketbal en straatvoetbal, hebben veel waarde voor de beoefenaars. Door hun sport maken ze onder andere nieuwe vrienden en krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Minder Nederlanders gaan wel eens zwemmen 

In 2024 zwom de helft van de Nederlanders wel eens (54 procent). In 2019 was dat nog 70 %. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut onder Nederlanders vanaf 16 jaar.