Ga naar de inhoud

Fitnessdeelname bijna verdubbeld in afgelopen 21 jaar 

Het aandeel Nederlanders van 12-79 jaar dat wekelijks aan fitness doet, is in de periode 2001-2022 bijna verdubbeld: van 14 naar 27 procent. Dit betekent dat er in 2022 ruim 3,9 miljoen Nederlanders wekelijks aan fitness deden. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. 

Fitness steeds belangrijker als sport 

In de periode 2001-2022 is de wekelijkse sportdeelname gegroeid van 51 naar 54 procent. Deze groei is kleiner dan de groei van de fitnessdeelname. Dit betekent dat fitness steeds belangrijker wordt voor de sportdeelname van Nederlanders. 

Mensen fitnessen vaker en iets langer 

Wekelijkse fitnessers zijn veel vaker per week gaan fitnessen. En ze zijn iets meer tijd aan hun sport gaan besteden: 

  • Het percentage dat minimaal drie keer per week aan fitness doet, is toegenomen van 22 procent in 2001 naar 39 procent in 2022. 
  • De gemiddelde tijd die ze besteden aan fitness, nam in dezelfde periode met 14 procent toe (van 179 naar 204 minuten per week).  

Groei bij specifieke groepen 

Vier groepen zijn vaker wekelijks gaan fitnessen:  

  • mannen;  
  • mensen van 51 jaar en ouder;  
  • hoger opgeleiden;  
  • mensen uit zeer sterk stedelijke gebieden. 

Fitnessen voor de fysieke gezondheid  

Fitnessers doen hun sport vooral om:  

  • hun conditie te verbeteren (69%);  
  • sterkere spieren te krijgen (66%);  
  • hun gezondheid te verbeteren (54%);  
  • af te vallen (38%). 

Mentale en sociale aspecten van fitnessdeelname zijn minder vaak redenen om te fitnessen. 

Potentie onder niet-fitnessers 

Bijna een derde van de niet-fitnessers verwacht de komende 12 maanden te gaan fitnessen. Hier ligt dus potentieel voor de fitnessbranche. 

Analyses van bestaande fitnessdata 

De resultaten zijn gebaseerd op analyses van bestaande fitnessdata: de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS; periode 2001-2022) en de Vrijetijdsomnibus (VTO; periode 2012-2022) van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het CBS. Het Mulier Instituut heeft de uitkomsten via de Remote Acces-faciliteit van het CBS geanalyseerd. 

Meer nieuws over dit thema

Trainer belangrijk voor mentale gezondheid van jonge sporters

De sportomgeving is een plek waar de mentale gezondheid van jonge sporters kan worden versterkt. De inzet, vaardigheden en manier van training geven van de trainer spelen hierbij een belangrijke rol.

Populariteit gaming onder Nederlanders blijft groeien

Gaming neemt een steeds grotere plaats in binnen de Nederlandse samenleving. In 2024 speelt meer dan een kwart (27%) van de volwassen Nederlanders wel eens langdurige (online) games. In 2019 was dat nog een op de vijf (18%).

Vooral persoonlijke redenen bepalen of mensen wel of niet sporten

Motieven en belemmeringen voor sportieve activiteiten zijn vooral persoonlijk van aard. Veel hangt af van geleidelijk gegroeide sportieve gewoonten die vanzelfsprekend zijn geworden.