Ga naar de inhoud

Druk op sportaccommodaties neemt sterk toe, wel grote regionale verschillen 

De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren toenemen. Meer mensen betekent een grotere druk op sportvoorzieningen. De ambities van NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) om meer mensen te laten sporten, vragen nog eens om extra sportruimte. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. 

Onze onderzoekers hebben de toekomstige behoefte aan ruimte voor sport in beeld gebracht. We keken daarbij naar verschillende scenario’s, waarin we ook de sportdeelname-ambities van NOC*NSF en het POS meenamen.  

3 procent extra accommodatiedruk 

Als je alleen naar de bevolkingsgroei kijkt, zal in sommige regio’s de druk op sportaccommodaties in 2040 met 10 procent zijn toegenomen. Gemiddeld neemt in Nederland de druk, ten opzichte van 2022, met 3 procent toe. 

Door ambities NOC*NSF en POS veel hogere druk 

Die druk neemt verder toe als onze onderzoekers de ambities van NOC*NSF en het POS als uitgangspunt nemen. Het is hun ambitie de sportdeelname te vergroten. In combinatie met de bevolkingsgroei neemt de druk op sportaccommodaties dan met 17 procent toe. Die druk is nog groter in de (verder) verstedelijkte gebieden.  

Sportruimte uitbreiden en beter benutten 

Om de toenemende druk op sportaccommodaties (deels) op te vangen zijn twee oplossingen mogelijk: 

  • uitbreiding van de sportinfrastructuur met nieuwe sportaccommodaties;  
  • bestaande accommodaties beter benutten. 

Regionale verschillen vragen om diverse aanpak 

Sport en sportvoorzieningen zijn essentieel voor zowel stedelijke als niet-stedelijke gebieden, en voor groei- en voor krimpregio’s. De (ruimtelijke) vraagstukken verschillen wel. In stedelijke en groeigebieden ligt de nadruk op efficiënt ruimtegebruik, toegankelijkheid en sociale integratie. In niet-stedelijke gebieden ligt de focus op bereikbaarheid, gemeenschapszin en het behoud van leefbaarheid. 

Over het rapport 

Dit onderzoek voerden we uit voor NOC*NSF. In het rapport bespreken we de het sportlandschap, de betekenis van sport en sportvoorzieningen en de toekomstige ruimte voor sport.  

Gerelateerd nieuws

‘Te duur’ meest genoemde reden om sportlidmaatschap op te zeggen

De meest genoemde reden dat Nederlanders lidmaatschappen van fitnessaanbieders en sportverenigingen opzeggen, is dat ze die te duur vinden.

Buurtsportcoach Plus moet zorgen voor meer beweging

Deelnemers aan de pilot Buurtsportcoach Plus willen bewegen een stevigere rol geven in de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De BSC Plus kan ervoor zorgen dat deelnemers al tijdens het GLI-traject in beweging komen én blijven.

Esporters gebruiken vooral cafeïne om prestaties te verbeteren

Om beter te presteren gebruiken drie op de vier Nederlandse esporters wel eens prestatiebevorderende middelen. Vooral dranken of supplementen met cafeïne zijn populair. Het gebruik van bijvoorbeeld ADHD-medicatie en drugs ligt een stuk lager.