Ga naar de inhoud

Buurtsportcoach Plus moet zorgen voor meer beweging

Deelnemers aan de pilot Buurtsportcoach Plus willen bewegen een stevigere rol geven binnen de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI). De BSC Plus kan ervoor zorgen dat deelnemers al tijdens het GLI-traject structureel in beweging komen én na afloop in beweging blijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Fitness in een park

Pilot Buurtsportcoach Plus

Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) is eind 2023 gestart met de pilot Buurtsportcoach Plus (BSC Plus). Hierbij worden buurtsportcoaches opgeleid tot BSC Plus. Dit is een leefstijlcoach met verstand van bewegen. De BSC Plus is dichtbij, laagdrempelig en toegankelijk.

Meer verbinding tussen gezondheid en bewegen

De BSC Plus draagt bij aan het bevorderen van een gezonde leefstijl en ondersteunt deelnemers bij het bereiken van hun gezondheidsdoelen. Zo worden gezondheid en bewegen meer met elkaar verbonden. Maar de meeste deelnemers zien zichzelf niet als leefstijlcoach aan de slag gaan.

Verbinding tussen zorgdomein en sport en bewegen belangrijk, maar lastig

Ook verbinding leggen tussen het zorgdomein en sport en bewegen is een belangrijke taak van de BSC Plus. Maar zij zien hier nog verschillende knelpunten, zoals gebrek aan tijd vanuit zorgprofessionals en lastige doorstroom naar regulier sport- en beweegaanbod.

Aanbevelingen: betere samenwerking en doorstroom naar sportaanbod

Onze onderzoekers doen de volgende aanbevelingen om knelpunten weg te nemen:

  • Verbeter de samenwerking met zorgprofessionals. Bijvoorbeeld door korte lijnen, duidelijke afspraken en regelmatige terugkoppeling van resultaten.
  • Verbeter de doorstroom naar regulier sport- en beweegaanbod. Bijvoorbeeld door te zorgen dat buurtsportcoaches weten welke financiële belemmeringen er kunnen spelen en welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn. Of door de wensen van deelnemers in kaart te brengen en structureel aanbod voor specifieke doelgroepen op te zetten.

Vragenlijst onder deelnemende gemeenten

Om de pilot te monitoren, namen we vragenlijsten af bij deelnemende gemeenten. Daarnaast sloten we aan bij twee Communities of Practice om informatie op te halen van de deelnemers zelf. Dit is een lerend netwerk waarbij deelnemers elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en leren van elkaar.

Gerelateerd nieuws

‘Te duur’ meest genoemde reden om sportlidmaatschap op te zeggen

De meest genoemde reden dat Nederlanders lidmaatschappen van fitnessaanbieders en sportverenigingen opzeggen, is dat ze die te duur vinden.

Druk op sportaccommodaties neemt sterk toe, wel grote regionale verschillen 

De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren toenemen. Dat betekent een grotere druk op sportvoorzieningen. De ambities van NOC*NSF om meer mensen te laten sporten, vragen nog eens om extra sportruimte.

Esporters gebruiken vooral cafeïne om prestaties te verbeteren

Om beter te presteren gebruiken drie op de vier Nederlandse esporters wel eens prestatiebevorderende middelen. Vooral dranken of supplementen met cafeïne zijn populair. Het gebruik van bijvoorbeeld ADHD-medicatie en drugs ligt een stuk lager.