Ga naar de inhoud

Agnes Elling wint MVP award voor inclusie in het voetbal

Onderzoeker Agnes Elling van het Mulier Instituut mag zich de eerste winnaar noemen van de MVP (Michael van Praag) award. Afgelopen woensdag kreeg zij uit handen van Michael van Praag de trofee uitgereikt.

De MVP award

De MVP award is een jaarlijks terugkerende prijs voor een individu of collectief dat zich heeft ingezet voor inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal. Iedereen kan hiervoor een speler, bestuurder, team, club of organisatie nomineren en een onafhankelijke jury bepaalt de winnaar. Het is voor het eerst dat de prijs is uitgereikt.

Jury-oordeel

Agnes draagt vanuit haar rol als onderzoeker bij het Mulier Instituut al jaren bij aan het bespreekbaar maken van heikele onderwerpen zoals inclusie diversiteit en uitsluiting. Dat doet zij door cijfers en verhalen te verzamelen en te interpreteren, om dergelijke thema’s te agenderen en te begrijpen, beleidsinzet hierop te onderbouwen en ontwikkelingen kritisch te volgen. De onafhankelijke jury was dan ook heel duidelijk in haar oordeel:

‘Agnes durft haar onderzoeksresultaten en visie publiekelijk en genuanceerd te presenteren. In het voetbal heeft ze met haar onderzoek naar homo-acceptatie en racisme binnen het betaald voetbal voor mannen resultaten aan het licht gebracht die duidelijk weergeven dat er nog flinke stappen te nemen zijn in het landschap. Bovendien toonde ze met het onderzoek “Sekse(on)gelijkheid in de sport” aan dat alhoewel veel sporten tegenwoordig ook door vrouwen worden beoefend, er in verenigingssport en topsport nog wel degelijk sprake is van genderongelijkheid. Met al haar inspanningen wil ze binnen de sport en specifiek voetbal bewustwording creëren en aanzetten tot verandering en meer inclusie.’

De jury, bestaande uit verschillende vertegenwoordigers van het amateur- en betaald voetbal, bewierookte de manier waarop Agnes staat voor haar onderzoek(en) en gelooft in de uitkomsten: de wijze waarop zij dit brengt en, ondanks dat ze onderdeel is van een grotere organisatie, toch als individu mensen weet te inspireren op het gebied van visie, strategie en richting. Ook haar niet terughoudende rol in de media, die niet altijd even makkelijk is, zag  de jury als zeer positief.

Trots

Uiteraard zijn wij als Mulier Instituut enorm trots op deze prachtige erkenning voor het werk dat Agnes al sinds haar verbondenheid aan ons instituut vanaf de oprichting in 2002 doet. Wij willen haar dan ook van harte feliciteren met de Michael van Praag award!

Gerelateerd nieuws

Ouderen stromen nog niet vaak door naar sport- en beweegaanbod vanuit aanpak valpreventie

Ouderen stromen nog maar weinig door naar structureel sport- en beweegaanbod vanuit de aanpak van valpreventie.

Vrijwilligerswerk in de sport: minder animo voor structurele taken, meer voor incidentele

Er is een verschuiving zichtbaar in het type vrijwilligerstaken dat Nederlanders doen in de sport. Het aandeel vrijwilligers voor structurele taken neemt af, zoals bestuursfuncties. Het aandeel dat incidentele vrijwilligerstaken doet, is stabiel of groeit zelfs.

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks

38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.