4,4 miljoen Nederlanders volgen geen topsportevenementen
Een derde van de volwassen Nederlanders heeft geen belangstelling voor het bezoeken of het volgen van topsportevenementen in Nederland via de media. Dit zijn 4,4 miljoen Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.
Profiel en belemmeringen van niet-bezoekers
Zeven op de tien Nederlanders bezochten tussen mei 2023 en mei 2024 geen topsportevenementen. Vooral vrouwen, 55-plussers, lager opgeleiden en niet-sporters blijven weg. Het gebrek aan interesse in topsport is de voornaamste reden (37%). Daarnaast besteedt een kwart van de niet-bezoekers hun vrije tijd liever aan andere dingen. Een kwart van de niet-bezoekers zou wel gaan als de toegang gratis was.
Profiel en belemmeringen van niet-volgers via media
Een derde van de Nederlanders volgde geen topsportevenementen via de media (televisie, radio, kranten, internet en/of sociale media). Dit geldt vooral voor vrouwen ouder dan 35 jaar, lager opgeleiden en Nederlanders met een benedenmodaal inkomen. Zes op de tien Nederlanders die geen topsportevenementen in Nederland volgden via de media, hebben geen interesse in topsport. Een kwart besteedt hun vrije tijd liever aan andere activiteiten. Van de niet-volgers zegt 11 procent wel te zullen kijken als dat gratis zou zijn.
Onderzoek op basis van Nationaal Sportonderzoek
Voor dit onderzoek hebben we in april/mei 2024 data verzameld onder 2.005 Nederlanders van 16 tot en met 79 jaar via het Nationaal Sportonderzoek (NSO). Het NSO wordt op initiatief van het Mulier Instituut online uitgevoerd bij een bevolkingspanel van onderzoeksbureau Ipsos.
Onder topsportevenementen in Nederland verstaan we hier georganiseerde EK’s en WK’s, jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Amstel Gold Race (wielrennen) en wedstrijden in het betaald voetbal (Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie).
Gerelateerd nieuws
Essay: Bredere kijk op ‘beweegarmoede’ nodig
Het doel van de overheid is dat in 2040 75 procent van de Nederlandse bevolking de beweegrichtlijnen haalt. Dat is een hoge ambitie. En waarschijnlijk onhaalbaar als de kijk op het vraagstuk niet verbreed wordt, stellen onderzoekers Mirjam Stuij en Marloes van Gorp.
Voortzetting fitnessaanbod voor mensen met een smalle beurs onzeker vanwege geldgebrek
Via het programma Fitness Loont kunnen mensen met een laag inkomen fitnessen. Fitnessaanbieders die aan een tweejarige pilot deelnamen, vinden het vrijwel allemaal lastig om financiering te vinden om het aanbod voort te zetten.
Niet-sporters wonen niet alleen in aandachtswijken
Voor sportdeelnamebeleid is het goed je te realiseren dat niet-sporters niet alleen in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES) wonen. Beleid om sporten te stimuleren moet daarom niet alleen op lage-SES-wijken gericht zijn.