Ga naar de inhoud

4,4 miljoen Nederlanders volgen geen topsportevenementen

Een derde van de volwassen Nederlanders heeft geen belangstelling voor het bezoeken of het volgen van topsportevenementen in Nederland via de media. Dit zijn 4,4 miljoen Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

Podium met toeschouwers

Profiel en belemmeringen van niet-bezoekers

Zeven op de tien Nederlanders bezochten tussen mei 2023 en mei 2024 geen topsportevenementen. Vooral vrouwen, 55-plussers, lager opgeleiden en niet-sporters blijven weg. Het gebrek aan interesse in topsport is de voornaamste reden (37%). Daarnaast besteedt een kwart van de niet-bezoekers hun vrije tijd liever aan andere dingen. Een kwart van de niet-bezoekers zou wel gaan als de toegang gratis was.

Profiel en belemmeringen van niet-volgers via media

Een derde van de Nederlanders volgde geen topsportevenementen via de media (televisie, radio, kranten, internet en/of sociale media). Dit geldt vooral voor vrouwen ouder dan 35 jaar, lager opgeleiden en Nederlanders met een benedenmodaal inkomen. Zes op de tien Nederlanders die geen topsportevenementen in Nederland volgden via de media, hebben geen interesse in topsport. Een kwart besteedt hun vrije tijd liever aan andere activiteiten. Van de niet-volgers zegt 11 procent wel te zullen kijken als dat gratis zou zijn.

Onderzoek op basis van Nationaal Sportonderzoek

Voor dit onderzoek hebben we in april/mei 2024 data verzameld onder 2.005 Nederlanders van 16 tot en met 79 jaar via het Nationaal Sportonderzoek (NSO). Het NSO wordt op initiatief van het Mulier Instituut online uitgevoerd bij een bevolkingspanel van onderzoeksbureau Ipsos.

Onder topsportevenementen in Nederland verstaan we hier georganiseerde EK’s en WK’s, jaarlijks terugkerende evenementen zoals de Amstel Gold Race (wielrennen) en wedstrijden in het betaald voetbal (Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie).

Gerelateerd nieuws

Sportambtenaren vrezen dat kabinetsplannen tot bezuinigingen op sport leiden

Het kabinet wil de specifieke uitkeringen voor sport overhevelen naar het gemeentefonds. Ook komt er een budgetkorting van 10 procent. Sportambtenaren zijn niet positief over dit plan.

Zwemverenigingen nemen maatregelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar herkennen het niet altijd

Zwemverenigingen nemen maatregelen om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Maar bestuurders herkennen dit gedrag nog niet altijd. Meer aandacht is nodig.

Corona legt complexiteit van het meten van sportdeelname bloot

Wat kunnen we zeggen over hoe en hoeveel Nederlanders sportten voor, tijdens en na corona? En over de voor- en nadelen van de diverse gangbare meetmethoden?