Ga naar de inhoud

Vrijheid en laagdrempeligheid maken urban sports aantrekkelijk voor jonge beoefenaars

Het vrije en laagdrempelige karakter van urban sports motiveert jonge beoefenaars om te blijven sporten. Dat blijkt uit een kwalitatief onderzoek van het Mulier Instituut onder jonge skateboarders en 3×3-basketballers.

Skateboarden

Vrijheid en eigen verantwoordelijkheid

Voor skateboarders zijn vooral deze drie dingen belangrijk:

  • het ontbreken van regels;
  • kunnen sporten waar, wanneer en met wie je maar wilt;
  • zelf kunnen bepalen hoe intensief je sport.

3×3-basketballers voelen zich, vergeleken met regulier basketbal, meer verantwoordelijk voor hun eigen groei.

Niet alle urban sporters zetten zich af tegen reguliere sport

Het beeld heerst vaak dat urban sporters zich afzetten tegen de reguliere sport. Dat blijkt niet altijd zo te zijn.

Voor sommige skateboarders die deelnamen aan dit onderzoek, geldt het wel: zij voelden zich niet thuis bij eerdere sportverenigingen. Deels kwam dat door de competitievere sfeer en door verplichtingen zoals vaste trainingstijden. Maar voor 3×3-basketballers geldt dat minder. Zij sporten vaak ook bij een reguliere basketbalvereniging.

Dé urban sporter bestaat niet

Urban sporters zien gelijkenissen tussen mede-beoefenaars en beoefenaars van andere urban sporten. Toch voelen sommigen zich niet aangesproken door de term ‘urban sporter’. Volgens veel beoefenaars zijn de sporten die daaronder vallen te verschillend om over één kam te scheren.

Interviews met skateboarders en 3×3-basketballers

Voor dit onderzoek interviewden we twaalf skateboarders en twaalf 3×3-basketballers. We vroegen wat hen motiveert om te (gaan) sporten en hoe zij zich verhouden tot andere (traditionele) sporten.

Gerelateerd nieuws

Boymansprijs 2024 voor Stein Mentings proefschrift over ‘pacing’

Stein Menting heeft tijdens de Dag van het Sportonderzoek (DSO) in Vlissingen de Boymansprijs in ontvangst genomen. Hij kreeg die prijs – voor het beste...

Essay: Bredere kijk op ‘beweegarmoede’ nodig 

Het doel van de overheid is dat in 2040 75 procent van de Nederlandse bevolking de beweegrichtlijnen haalt. Dat is een hoge ambitie. En waarschijnlijk onhaalbaar als de kijk op het vraagstuk niet verbreed wordt, stellen onderzoekers Mirjam Stuij en Marloes van Gorp.

Voortzetting fitnessaanbod voor mensen met een smalle beurs onzeker vanwege geldgebrek

Via het programma Fitness Loont kunnen mensen met een laag inkomen fitnessen. Fitnessaanbieders die aan een tweejarige pilot deelnamen, vinden het vrijwel allemaal lastig om financiering te vinden om het aanbod voort te zetten.