Ga naar de inhoud

Deel buurtsportcoaches heeft te weinig tijd voor mensen met een beperking

Twee op de vijf buurtsportcoaches hebben meer uren nodig voor mensen met een beperkingZe zien kansen om meer mensen met een beperking toe te leiden naar sport- en beweegaanbod, maar ervaren te weinig tijd om die kansen te benutten. Dat blijkt uit een peiling van het Mulier Instituut.

Basketball in rolstoel - gehandicaptensport

Meesten hebben maximaal één dag per week

Een ruime helft (58%) heeft één werkdag of minder per week beschikbaar voor mensen met een beperking. Anderen werken voor meerdere gemeenten en komen daardoor niet toe aan alle taken. Een klein deel van de buurtsportcoaches (15%) heeft meer dan drie werkdagen (25 of meer uur) per week beschikbaar voor mensen met een beperking.

Kwart verwacht meer uren te krijgen

In 2022 heeft het Rijk nieuwe bestuurlijke afspraken gemaakt, waaronder Sportakkoord II. Naar aanleiding daarvan verwacht een kwart van de buurtsportcoaches (24%) meer uren voor mensen met een beperking te krijgen.

Samenwerking met zorgsector als succesfactor

Evenals in 2020 vinden buurtsportcoaches het soms nog lastig om mensen met een beperking te bereiken. Samenwerken met de zorgsector kan dit makkelijker maken. Buurtsportcoaches zien deze samenwerking als een succesfactor in hun gemeente. Volgens sommige buurtsportcoaches kan deze samenwerking beter.

Het is van belang dat organisaties uit de zorgsector aandacht besteden aan sport en bewegen. En dat ze bekend zijn met de hulp die een buurtsportcoach hierbij kan bieden.

Peiling onder 67 buurtsportcoaches

Deze resultaten zijn gebaseerd op een peiling uit juni en juli 2023. 67 buurtsportcoaches die zich inzetten voor sport en bewegen voor mensen met een beperking vulden de vragenlijst in.

Meer nieuws over dit thema

Sport in eerste jaren als moeder extra lastig door verwachtingen rondom moederschap

Na de geboorte van een eerste kind hebben moeders minder vrije tijd. Dit komt mede door maatschappelijke verwachtingen. Dat maakt sporten extra lastig, ook voor sociaal bevoorrechte moeders met een sportief verleden.

Populariteit gaming onder Nederlanders blijft groeien

Gaming neemt een steeds grotere plaats in binnen de Nederlandse samenleving. In 2024 speelt meer dan een kwart (27%) van de volwassen Nederlanders wel eens langdurige (online) games. In 2019 was dat nog een op de vijf (18%).

Vooral persoonlijke redenen bepalen of mensen wel of niet sporten

Motieven en belemmeringen voor sportieve activiteiten zijn vooral persoonlijk van aard. Veel hangt af van geleidelijk gegroeide sportieve gewoonten die vanzelfsprekend zijn geworden.