Ga naar de inhoud

Onderzoek naar beweeggedrag voor gemeente Maastricht

Hoe is de sport- en beweegdeelname in Maastricht, in vergelijking met de landelijke cijfers? Die vraag gaan de onderzoekers van het Mulier Instituut voor de gemeente Maastricht beantwoorden.  

Het onderzoek naar sport- en beweegdeelname wordt uitgevoerd onder de inwoners van de gemeente Maastricht van 12 jaar en ouder. De vragenlijst die de onderzoekers breed gaan verspreiden, wordt gemaakt in samenspraak met de gemeente. Daarbij putten we uit eerder gebruikte vragenlijsten in landelijk onderzoek over onder meer het sporten en bewegen in de openbare ruimte en motieven en belemmeringen.  

Dankzij dat eerdere onderzoek en de beweegrichtlijnen die het RIVM uitvraagt, hebben we nu een landelijk referentiekader. Op die manier kunnen we straks de resultaten in de Maastrichtse wijken vergelijken met het landelijke beeld. 

Neem voor meer informatie contact op met Eva Heijnen 

Meer nieuws over dit thema

Populariteit gaming onder Nederlanders blijft groeien

Gaming neemt een steeds grotere plaats in binnen de Nederlandse samenleving. In 2024 speelt meer dan een kwart (27%) van de volwassen Nederlanders wel eens langdurige (online) games. In 2019 was dat nog een op de vijf (18%).

Vooral persoonlijke redenen bepalen of mensen wel of niet sporten

Motieven en belemmeringen voor sportieve activiteiten zijn vooral persoonlijk van aard. Veel hangt af van geleidelijk gegroeide sportieve gewoonten die vanzelfsprekend zijn geworden.

Steeds meer gemeenten voeren fietsprogramma Doortrappen uit om ouderen veilig te laten fietsen

Steeds meer gemeenten voeren het fietsprogramma Doortrappen uit. Nu is het belangrijk dat het programma in gemeentelijk beleid vastligt. En aandacht is voor het bereiken van ouderen die nog minder actief zijn.