Ga naar de inhoud

Druk op sportaccommodaties neemt sterk toe, wel grote regionale verschillen 

De Nederlandse bevolking blijft de komende jaren toenemen. Meer mensen betekent een grotere druk op sportvoorzieningen. De ambities van NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) om meer mensen te laten sporten, vragen nog eens om extra sportruimte. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. 

Onze onderzoekers hebben de toekomstige behoefte aan ruimte voor sport in beeld gebracht. We keken daarbij naar verschillende scenario’s, waarin we ook de sportdeelname-ambities van NOC*NSF en het POS meenamen.  

3 procent extra accommodatiedruk 

Als je alleen naar de bevolkingsgroei kijkt, zal in sommige regio’s de druk op sportaccommodaties in 2040 met 10 procent zijn toegenomen. Gemiddeld neemt in Nederland de druk, ten opzichte van 2022, met 3 procent toe. 

Door ambities NOC*NSF en POS veel hogere druk 

Die druk neemt verder toe als onze onderzoekers de ambities van NOC*NSF en het POS als uitgangspunt nemen. Het is hun ambitie de sportdeelname te vergroten. In combinatie met de bevolkingsgroei neemt de druk op sportaccommodaties dan met 17 procent toe. Die druk is nog groter in de (verder) verstedelijkte gebieden.  

Sportruimte uitbreiden en beter benutten 

Om de toenemende druk op sportaccommodaties (deels) op te vangen zijn twee oplossingen mogelijk: 

  • uitbreiding van de sportinfrastructuur met nieuwe sportaccommodaties;  
  • bestaande accommodaties beter benutten. 

Regionale verschillen vragen om diverse aanpak 

Sport en sportvoorzieningen zijn essentieel voor zowel stedelijke als niet-stedelijke gebieden, en voor groei- en voor krimpregio’s. De (ruimtelijke) vraagstukken verschillen wel. In stedelijke en groeigebieden ligt de nadruk op efficiënt ruimtegebruik, toegankelijkheid en sociale integratie. In niet-stedelijke gebieden ligt de focus op bereikbaarheid, gemeenschapszin en het behoud van leefbaarheid. 

Over het rapport 

Dit onderzoek voerden we uit voor NOC*NSF. In het rapport bespreken we de het sportlandschap, de betekenis van sport en sportvoorzieningen en de toekomstige ruimte voor sport.  

Gerelateerd nieuws

Ouderen stromen nog niet vaak door naar sport- en beweegaanbod vanuit aanpak valpreventie

Ouderen stromen nog maar weinig door naar structureel sport- en beweegaanbod vanuit de aanpak van valpreventie.

Vrijwilligerswerk in de sport: minder animo voor structurele taken, meer voor incidentele

Er is een verschuiving zichtbaar in het type vrijwilligerstaken in de sport. Het aandeel vrijwilligers voor structurele taken neemt af. Het aandeel dat incidentele vrijwilligerstaken doet, is stabiel of groeit zelfs.

Ruim een derde van de Nederlanders wandelt dagelijks

38 procent van de Nederlanders maakte in het afgelopen jaar dagelijks een wandeling. Het overgrote deel van de wandelaars (73%) doet dit, onder andere, om te ontspannen.